Велика дама и Велики господин позоришта

Светозар Цветковић, Борис Лијешевић и Гордана Гонцић

Чувена Мира Траиловић, је била један од оснивача и дугогодишња управница Атељеа 212, оснивач и уметнички директор Битеф фестивала и Битеф театра, редитељ, спикер и уредник Драмског програма Радио Београда. Велика дама београдског позоришта, позоришна лавица, вечита управница, 101 осмејак, позоришна хероина – само су неки од надимака за ову изузетну личност. Утицајна у светским размерама, најпознатија, али подједнако оспоравана код нас. Водила је чувени театарски фестивал у Нансију, била је уметнички директор Театра нација. Поводом обележавања 100 година од рођења Мире Траиловић, Атеље 212 ће у оквиру фестивала „Муцијеви дани“, 22. јануара 2024. године, у режији Бориса Лијешевића извести реконструкцију прве представе Атељеа 212 Гетеовог „Фауста“, у режији Мире Траиловић, којом је ово позориште започело свој живот 1956. године.

Атеље 212 ће обележити и 20 година од смрти Љубомира Муција Драшкића (1937–2004), једног од најзначајнијих редитеља бивше Југославије, дугогодишњег директора овог позоришта и својеврсног наследника Мире Траиловић, поновним покретањем фестивала позоришне игре „Муцијеви дани”. Четврто издање фестивала, осмишљено као позоришно дружење театара, првенствено из градова где је радио и оставио значајан траг, биће одржано од 19. до 25. јануара. На сценама Атељеа 212 биће приказане представе овог позоришта, Народног позоришта из Ниша и Сомбора, које су режирали досадашњи добитници награде за режију „Љубомир Муци Драшкић ”, а фестивал ће бити отворен изложбом „Љубомир Муци Драшкић“, ауторке Александре Милошевић, коју је приредио Музеј позоришне уметности Србије.

О Мири Траиловић и Љубомиру Муцију Драшкићу у Маскама ће говорити глумац Светозар Цветковић, редитељ Борис Лијешевић и драматург Гордана Гонцић.

Уредник и водитељ емисије је Гордана Ђурђевић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара