За жене у науци

Ана Доброта, Исидора Кешељ и Милица Радаковић су добитнице Националних признања у оквиру реномираног међународног програма L’Oréal-UNESCO „За жене у науци” која су недавно додељена.

 На свечаној церемонији одржаној у Влади Републике Србије, најталентованије младе научнице награђене су и подстицајем у вредности од по 5 хиљада евра намењеним за реализацију њихових значајних научних истраживања из области биологије, физичке хемије и геонаука.

Циљ програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва, а у Србији се у склопу ове инцијативе младе научнице награђују већ тринаест година.

У данашњој емисији ћемо са добитницама признања разговарати о њиховим истраживањима, мотивацији за бављење научним радом, као и о њиховим плановима за будућност.

Сазнаћемо нешто више о метал-јонским батеријама и производњи „зеленог“ водоника, новим молекуларним маркерима који би могли да служе као прогностички/дијагностички маркери мушке неплодности, али и о истраживањима промене климе и животне средине током последњих милион година на територији Панонског басена.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Фотографије са доделе признања су преузете са сајта Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се