Година открића – 2023.

О најинтересантнијим и најзначајнијим резултатима истраживања објављеним током 2023. године разговараћемо са Иваном Умељићем, уредником издавачке делатности Центра за промоцију науке и Душаном Павловићем, научним новинаром и аутором подкаста “Радио Галаксија”.

Сваке године научници долазе до невероватних нових открића која често не добијају пажњу коју заслужују. У данашњем разговору ћемо се осврнути само на нека од најинтересантнијих и најзначајнијих открића у години за нама.

Климатске промене су свакако биле у фокусу истраживања великог броја научника, а забележене нове промене у брзини кретања океанских струја могу имати ефекте на бројне процесе на планетарном нивоу.

Свемирски телескоп Џејм Веб послао је огромну количину значајних снимака, а један од најинтересантнијих резултата до кога се дошло захваљујући подацима које је обезбедио овај нови уређај је откриће најстарије супермасивне црне рупе познате до сада.

Истраживања из области биомедицине и генетичког инжењеринга довела су до бројних нових резултата, а један од најзначајнијих је прва регистрована терапија која се заснива на примени CRISPR технологије, револуционарне технологије едитовања генома познате и као „молекулске маказе“.

Помаци су направљени и у истраживањима нуклеарне фузије, вештачка интелигенција проналази бројне нове примене, а узорци са астероида Бену су успешно допремљени на Земљу и истраживања њиховог састава указују на присуство воде и висок садржај угљеника.

Поред осврта на истраживања у претходној години, пажњу ћемо посветити и очекивањима и посебно значајним студијама и пројектима планираним током 2024. године.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

 


Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се