Читај ми!

Франц Лист и религија

Децембарски циклус емисија Како слушати музику, посвећен Францу Листу, уредница Горица Пилиповић завршићe темом која можда највише интригира у вези са Листовом личношћу, а то је његова окренутост вери.  

Наиме, чудна је та трансформација од такорећи естрадне звезде до великог верника и чак редовника католичке цркве. Заправо, некоме може изгледати чудно, али можда је то и сасвим логичан ментални развој човека који размишља о себи, свету и животу. Још у младости Лист је показао наклоност ка вери и мистици. Знао је животе светаца и читао одговарајућу литературу. Једна од првих композиција коју је написао у 11. години је сакралног карактера ‒ Tantum ergo. Многе сате је проводио у молитви, у једном тренутку чак пожелео да постане и свештеник, али се његов отац, који га је испрва охрабривао у прихватању вере, успротивио тој радикалној идеји. „Ти припадаш уметности а не Цркви”, рекао му је отац, а 40 година касније Лист је био тај који се успротивио.

 

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво