Читај ми!

Сима Лозанић: витез српске науке

У оквиру обележавања 175 година од рођења хемичара Симе Лозанића (1847-1935), коме је САНУ посветила 2023. годину, у уторак, 26. децембра у Галерији САНУ је отворена изложба „Сима Лозанић: витез српске науке”. Овим поводом ћемо о делу Симе Лозанића разговарати са ауторком изложбе проф. др Светланом Бојовић, као и кустоскињом изложбе и асистенткињом Хемијског факултета Универзитета у Београду, Слађаном Савић.

Током јубиларне године у Српској академији наука и уметности одржан је научни скуп посвећен личности и делу академика Лозанића и написана је монографија о његовом животу и раду. Академик Сима Лозанић припада оним знаменитим личностима из последњих деценија 19. и првих деценија 20. века које су оставиле значајни траг у европској науци, а истовремено допринеле развоју младе српске државе учествујући у унапређењу привреде, индустрије, политике и културе.

Био је професор и ректор Велике школе, први ректор у историји Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије, посланик у Лондону, министар народне привреде и иностраних дела. Његови научни радови, од којих се неки и данас цитирају, сврставају га у наше најзначајније научнике.

Својим уџбеницима неорганске и органске хемије увео је модерну хемију у Велику школу и то у време кад је почела да се предаје у најразвијенијим европским земљама. Kао министар привреде донео је законе који су убрзали развој и индустријализацију Србије.

Изложба ће бити отворена до 24. фебруара 2024. године, а током разговора ћемо сазнати много занимљивости о раду и заоставштини једног од истинских великана наше науке.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић

Портрете Симе Лозанића и насловну страну уџбеника хемије је скенирао Аудиовизуелни архив САНУ, а уступио нам је Хемијски факултет.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се