Читај ми!

Др Селена Орб

Селена Орб је костимографкиња, рођена у Александровцу Жупском.

Завршила је сценски костим на Академији примењених уметности у Београду, у класи професорке Светлане Цвијановић, а докторирала је у области Сценског дизајна и стекла звање доктор уметности. Добитница је награде Фонда „Александар Томашевић”. Радила је у различитим позоришним кућама у Србији и региону ‒ Љубљани, Ријеци, Сарајеву и Подгорици, Загребу… Поред регионалног ангажмана радила је више позоришних пројеката у Келну, Штутгарту и Висбадену. Професионална каријера сачињена је од око седамдесет костимографија, као и двадесетак сценографија за позоришне представе.

Три пута је учествовала у националној селекцији Прашког квадријенала (2015, 2019 и 2023. године). Костими за филмове и серије су такође један од важних сегмената њеног професионалног рада. Ангажована је као наставник у звању доцента на Факултету техничких наука у Новом Саду, на одсеку за сценску архитектуру, технику и дизајн.

Значајне награде у професионалној каријери су Златна aрена за костим (2019. за филм „Последњи Србин у Хрватској”) и Стеријина награда за костим (2020. за представу „Кретање”), награда на Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци за костимографију у представи „Последње девојчице”, награда за костим у представи „Као и све слободне дјевојке” на Фестивалу босанске драме у Зеници.

Ауторка и уредница серијала је Љубица Крминац.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво