Читај ми!

Вања Бисерчић

Тенор

Дипломирао је на Катедри за соло певање Факултета музичке уметности у Београду, у класи Николе Китановског. Члан ансамбла „Оперетика” под уметничким руководством Љубице Живковић постао је 2011. године. У оквиру ансамбла, остварио је 30 наступа у улози принца у српској дечијој опери „Снежана и седам патуљака” Петра Крстића, као и велики број концертних наступа. Од јануара 2013. године наступа у улози принца Тамина у опери „Чаробна фрула”, која је на сталном репертоару позоришта Мадленијанум. У мају 2014. године тумачио је улогу Радета у опери „На уранку” Станислава Биничког, у Народном позоришту у Београду. Исте године добио је стипендију за Интернационални оперски фестивал „Oper oder Spree” у Немачкој где га је жири прогласио најуспешнијим појединцем фестивала и доделио му награду „Grand Prix”. Од октобра 2014. године наступао је у улози Грофа Цедлау у оперети „Бечка крв” Јохана Штрауса, која је била на репертоару у позоришту Мадленијанум до краја 2015. године.

Током сезона од 2012. до 2023. године наступао је као солиста са хором РТС-а на бројним значајним концертима и фестивалима у земљи и иностранству, међу којима се издвајају учешћа на Београдским музичким свечаностима, Међународној трибини композитора у Београду, Мокрањчевим данима у Неготину, као и фестивалима EUROPA CANTAT у Печују, Будва град театру у Црној Гори, те на манифестацијама у Трсту, Цириху, Берну и многим другим европским градовима. Као солиста, са Хором и Симфонијским оркестром РТС-а, а под диригентским вођством Бојана Суђића, извео је следећа дела: „Задужбине Косова” Ивана Јевтић, „Васкрсење” Стевана Христића (2014), „Реквијем” Алфреда Шнитке (2015), „Глагољску мису” Леоша Јаначека (2016) и „Чичестерске псалме” Леонарда Бернштајна (2015 и 2018). У мају 2018. године наступио је у главној улози у концертном извођењу опере „Легенда о невидљивом граду Китежу” Николаја Римског-Корсакова, под диригентским вођством Тамаре Адамов Петијевић.

Учествовао је на бројним такмичењима, међу којима се издвајају Међународно такмичење „Лазар Јовановић” у Београду (2010, 2011, 2012, 2016, Прво место) и Републичко такмичење у Београду (2011, 2013, Прво место). У јануару 2015. године добио је награду Музика Класика у категорији Најбољи млади извођач у 2014. години.

Аутор емисије: Ана Ћирица

 

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво