Читај ми!

Цртежи и графике

Милица Цицмил, Владимир Милановић и Ненад Ненадовић

Цртежи Новака Радонића, једног од најважнијих уметника 19. века, изложени су по први пут као засебна целина у оквиру изложбе ,,Радонић сам. Избор цртежа Новака Радонића", која је отворена у Кабинету графике Народног музеја Србије. Заоставштину цртежа чини преко 130 цртежа и пет скицен-блокова, те је ауторка изложбе, кустоскиња Народног музеја Србије Милица Цицмил, из тог богатог опуса издвојила она дела која најбоље сведоче о месту цртежа у Радонићевој уметности и његовом развоју у временима бројних актуелних уметничких праваца попут класицизма, назаренске уметности, бидермајера, романтизма и реализма. По различитости његовог рукописа, могу се издвојити два приступа цртежу – школски приступ који за циљ има савладавање одређеног цртачког проблема и онај други у којем се види усавршавање моделације и његова иновативност.
Са Милицом Цицмил у Златном пресеку о стваралаштву Новака Радонића.
У емисији говоримо и о награда Мали печат Графичког колектива за 2023. годину, која је додељена  Владимиру Милановићу за графику "Без назива" у дигиталној штампи. Милановић је, како је истакао жири, аутор који се издваја аутентичним и инвентивним приступом различитим графичким техникама, као и доследним и динамичним променама у оквиру властитог поетског дискурса. Један је од аутора на домаћој сцени који је посвећен сталном истраживању у оквиру графичког медија. Милановићева колекција графичких листова и награђени рад из тог циклуса отварају простор за нова промишљања и истраживања. Израз који је базиран на цртежу својом пластичношћу поентира смисао цртежа и његову дигиталну вредност и у концепту актуелног рада отвара простор за различита читања, навео је жири. 
Гости Златног пресека су Владимир Милановић, графичар и Ненад Ненадовић, историчар уметности, члан жирија за награду ,,Мали печат".
Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара