Читај ми!

Милица Шпадијер

Милица Шпадијер је песникиња, новинарка,  преводилац, рођена у Београду.

Основне и мастер студије завршила је на Катедри за класичне науке Филозофског факултета у Београду (смер класични језици), усавршавала се на Кингс колеџу у Лондону, на Националном Каподистријском Универзитету у Атини, те на Универзитету у Оксфорду. Као стипендиста владе Републике Грчке провела је годину дана на Универзитету у Јањини. Докторске студије похађала је на Факултету драмских уметности Универзитета у Београду.

До сада је објавила збирке поезије „Шар-планина" и „Ново гробље". Лауреат је награда „Ленкин прстен" за 2023. и „Млади Дис" за 2019. годину, а са својим збиркама је ушла и у ужи избор за награде „Бранко Миљковић, „Мика Антић", „Ђура Јакшић" и „Јефимијин вез".

Поезију, прозу и преводе објављивала у часописима Летопис Матице српске, Поља, Повеља, Кораци, Босанска вила, Књижевне новине, Књижевни магазин, Сент, Буктиња и другим.

Са грчког је превела роман „Касандра и вук" Маргарите Карапану, песничку збирку „Афродита у плавом" Петроса Стефанеаса као и избор из поезије Томаса Цалапатиса „Ово место".

Члан је Удружења новинара Србије и тренутно уређује часопис „Мали Политикин Забавник".

Ауторка и уредница серијала Љубица Крминац.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво