Читај ми!

Зоран Анић

Професионални музичар и професор гитаре

Магистрирао је са највишом оценом на ФМУ у Београду, где је уписао и докторске студије.
Поред редовних студија, школовао се код еминентних светских професора као што су Алирио Дијаз, Александар Лагоја, Душан Богдановић, Ролан Дијанс, Мануел Баруеко, Алваро Пијери, Дејвид Расел, Костас Коциолис и други.
Током концертне каријере коју је започео у раној младости, Анић је одржао стотине солистичких и концерата камерне музике. Раније ословљаван као „млади таленат", а касније као „зрели музичар виртуозних и надахнутих интерпретација", остварио је и велики број изузетно запажених концерата широм света (Европа, Америка итд.), а био је и победник многих интернационалних и националних такмичења. Остварио је и велики број аудио и видео записа.

Иза себе има и плодну каријеру камерног музичара и наступе у разним саставима са домаћим и иностраним уметницима (гитара‒флаута, гитара‒клавир, гитара‒виолина, гитара‒глас). Тренутно је активан у дуу „Мућкалица" (Mushkalica) са хармоникашем Ненадом Љубеновићем, у квинтету „Мућкалица" (Mushkalica), саставу „Super Nova Bend", а ради и на уметничком пројекту „Un viaggio" са Зораном Тодоровићем, једним од најпризнатијих тенора садашњице, као и у дуу „Guitaneon", са светски познатим бандонеонистом Александром Николићем.

Запажени су и Анићеви наступи са водећим симфонијским, камерним и ревијалним оркестрима (Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар РТБ / РТС, Гудачи Св. Ђорђа, Камерни оркестар „Душан Сковран", Београдски гудачки квартет, Пловдивски симфонијски оркестар и др.). У низу наступа са оркестрима, поред класичних остварења намењених гитари (Ј. Родриго, Х. В. Лобос, А. Вивалди, М. Ђулијани, М. Понсе, А. Пјацола, В. Трајковић и др.), премијерно је извео и Бахов Концерт за клавир бр. 5 у еф-молу BWV 1056 у властитој обради за гитару и оркестар.

Професор је у Mузичкој школи „Др Војислав Вучковић" у Београду, и гостујући професор на Academy of Art, Slobomir P University. Био је доцент на Музичкој академији у Сарајеву и активни предавач и члан жирија на многим међународним фестивалима и такмичењима. Његови студенти и ученици освајали су награде на многим престижним страним и домаћим такмичењима.

Оснивач је Асоцијације класичних гитариста Србије и Асоцијације класичних гитариста југоисточне Европе (ASEG), те оснивач и директор Guitar Open Festival и International Music Academy у Суботици.

Зоран Анић је 5. јуна 2018. године наступио на другом концерту Радио Београда 2 у Галерији РТС-а (Гитара плус), поводом прославе 60 година нашег програма.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво