Читај ми!

Слике у Галерији „Рима” и фотографије „Инвентар” у Уметничком простору „У10”

Гости: Срђан Ђиле Марковић, сликар и Иван Марковић, визуелни уметник

Првог дана децембра у Београду су отворене две интересантне изложбе. Галерија „Рима” представља нове радове Срђана Ђилета Марковића, који су задржали аутентични језик његовог фигуративног сликарства, формираног у контексту београдске андерграунд сцене током последње две деценије XX века, а стилски засновано на америчком андерграунд стрипу 60-их. На тај начин, уметник наставља да у савременом контексту развија социјалну тематску усмереност свог сликарства, као и ангажовани став кроз иронијски и сатирични приказ наличја друштвене стварности. Овом поставком, која траје до 25. децембра, Марковић чини и искорак у односу на тродеценијску праксу – најпре прочишћењем платна и његовим растерећењем од детаља, тежећи ригидности векторске илустрације и пажљивом наношењу боја до готово технолошке прецизности, док колорит постаје загаситији, као последица „начина на који данас, када су нам очи у непрестаном контакту са паметним телефонима, рачунарима и ТВ екранима, видимо боје, а њихова рекламна агресивност се више не чини новом и изненађујућом, већ је део наше свакодневице” – наводи се у каталогу изложбе.

Гост Златног пресека биће Срђан Ђиле Марковић, сликар, ликовни критичар и музичар.

Други део емисије посвећујемо још једном свестраном уметнику, Ивану Марковићу, визуелном уметнику, сниматељу и редитељу, који у Уметничком простору „У10” представља серију фотографија под именом „Инвентар”. Оне су својеврсна визуелна анализа хронологије промене Сава центра.

Сава центар је 1978. године представљао отелотворење идеје о савременој, интернационалној Југославији. Као естетска хипербола идеала тадашњег друштва, представљао је визију, обећање и директиву. Након распада Југославије, постепено је постајао све запуштенији, али је и у таквом стању представљао одраз друштва и односа према наслеђу модернизма и социјализма. Током низа година, као просторни и временски вакуум, Сава центар је био инвентар заборављених ствари, скица и траг никад остварене и напуштене визије будућности.

Серија фотографија „Инвентар” приказује различите фазе промене: измештање намештаја, скидање зидних и подних површина, огољавање простора до голог бетона. Рад приказује некадашње елементе ентеријера у последњој фази опстанка и прати процес њиховог одстрањивања. Фотографије спајају различите временске и просторне перспективе и уводе у интиман однос према сећању и атмосфери овог простора.

Иван Марковић је гост Златног пресека.

Емисију припрема и води Тања Живковић.

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара