Читај ми!

Шуберт и опера

Један од највећих аустријских композитора – Франц Шуберт – имао је изузетан дар за вокалну музику који је нештедимице прелио у свој огромни опус соло-песама.

Али, како то да исти успех није поновио и на оперској сцени и какав је заправо био његов однос према овом жанру? То ће бити тема данашње емисије Кон анима коју уређује и води Горица Пилиповић.
Знамо да је Шуберт био и велики мајстор инструменталне музике, то је, између осталог, илустровала и његова музика за позоришне комаде. Дакле, сви предуслови за компоновање музичко-сценских дела код Шуберта су постојали. Он и јесте написао велики број опера, тачније зингшпила, форме са говорним деловима, и то из неколико разлога. У Бечу је одувек, па и тада, почетком XIX века, велики успех, славу и новац било могуће стећи само преко оперске сцене, односно компоновањем за позориште. Шуберт је начинио 20-ак покушаја у том правцу, што опера што зингшпила, фарси или музике за позоришне комаде, иако су све ове форме биле стране његовој природи.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара