Читај ми!

Недеља свести о антибиотицима

Антимикробна резистенција (АМР) настаје када се бактерије, вируси, гљивице и паразити мењају током времена и више не реагују на лекове, што отежава лечење инфекција и повец́ава ризик од ширења болести, тешке болести и смрти.

Као резултат резистенције на лекове, антибиотици и други антимикробни лекови постају неефикасни, а инфекције постаје све теже или немогуће лечити.

Светска недеља свести о антимикробној резистенцији (18 – 24. новембра) је глобална кампања која се обележава сваке године како би се побољшала свест и разумевање овог глобалног проблема.

О механизмима који доводе до резистенције бактерија на антибиотике, начинима за правилну примену антибиотика, као и о истраживањима у области синтезе потенцијалних нових антибиотика разговараћемо са др Бранком Јовчићем, редовним професором Биолошког факултета у Београду.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара