Читај ми!

Диригент Александар Kојић

Александар Kојић, вишегодишњи диригент Српског народног позоришта, од сезоне 2023/2024 налази се на челу оркестра још једног великог театра у нашој земљи – Народног позоришта у Београду. Он је гост у новој емисији Kон анима, коју уређује и води Исидора Бован.

После завршених основних и специјалистичких студија дириговања на Факултету музичке уметности у Београду, усавршавао се на мајсторским курсевима у Београду код проф. Уроша Лајовица, Бечу код проф. Марка Стрингера на Универзитету за музику и сценску уметност у Бечу, Ервина Ортнера и Фридера Бернијуса у Мајнцу, Тимотија Брауна у Утрехту, као и на радионицама за стару музику код Хелмута Рилинга и Тона Kупмана. Након повратка у Србију сарађује с камерним оркестром Camerata academica из Новог Сада и бива ангажован као диригент Омладинског симфонијског оркестра Средње музичке школе „Исидор Бајић“. Убрзо, 2010. године, добија позив за место диригента у Опери Српског народног позоришта, чиме је уједно заузео позицију најмлађег сталног диригента у историји овог театра, потом 2012. године и директора новосадске Опере. Уз широки оперски ангажман, Александар Kојић је активан и на пољу симфонијске и концертантне музике, уз рад са Београдском, Зрењанинском, Суботичком и Бањалучком филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, као и Нишким и Војвођанским симфонијским оркестром. Поред разговора о његовом развојном путу и актуелностима на нашој оперској сцени, у новој емисији слушаћемо његове интерпретације одломака познатих оперских остварења Рихарда Штрауса, Ђузепа Вердија и Петра Чајковског.

 

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара