Читај ми!

Награда Миодраг Јовичић

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Слободан Самарџић, добитник је награде Фондације Миодраг Јовичић за 2023. годину. Награда се додељује за допринос у изучавању конституционализма и политичког система.

 Професионално интересовање професора Самарџића усредсређено је на неколико области: политичке идеје и институције, савремени федерализам, политичке теорије и пракса конституционализма, југословенски политички систем и Европска унија. Током студијских посета боравио је у Гетингену, Фракфурту, Фрибургу и Бриселу. Досад је објавио неколико књига: Идеологија и рационалностДемократија саветаЈугославија пред искушењем федерализмаПринудна заједница и демократијаЕвропска унија као модел наднационалне заједнице... Професор Самарџић је директор политичких студија у Центру за либерално-демократске студије, уредник библиотеке „Европа" у издавачкој кући „Филип Вишњић", сада „Албатрос плус".

Фондација „Миодраг Јовичић" је основана 2000. године ради очувања и неговања успомене на академика професора др Миодрага Јовичића. Миодраг Јовичић представља једно од најзначајнијих имена српске правно-политичке мисли XX века. Јовичић је ђак и настављач дела Слободана Јовановића и вредности које је он утемељио у српској култури. У широком распону јавноправних тема којима се бавио, својим изузетним знањем, Миодраг Јовичић је настојао да афирмише у Србији модерну парламентарну демократију, правну државу и владавину права.

Повод за данашњи разговор је предавање које је проф. др Слободан Самарџић одржао на Правном факултету у Београду, приликом уручења награде Миодраг Јовичић на тему Поводом кратког разговора о Европској унији и њеној перспективиСаговорници емисије су: проф. др Слободан Самарџић, и проф.др Јовица Тркуља, председник Управног одбора Фондације Миодраг Јовичић.

Агора Агора

Autor:
Снежана Бићанин

Радио-магазин који анализира феномене из области политичког живота, филозофије, политике и политичке теорије. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара