Читај ми!

Ирена Шентевска

Гошће данашње емисије биће теоретичарка Ирена Шентевска, а повод је скори излазак књиге Распевани Београд: урбани идентитет и музички видео (Kлио, Београд, 2023), која разматра на који начин Београд у три транзиционе деценије (1980–2010) конструише свој урбани идентитет кроз полемике о популарној музици и кроз медијску форму музичког видеа.

 Kако се музички видео развијао у Београду, Србији и Југославији; да ли је новокомпонована народна музика сеоски или градски медијски феномен; како дефинисати турбо-фолк на најмање 36 начина; шта је „јаранизација" и да ли је Бијело дугместворило или уништило југословенски рок; да ли је Нови Београд социјалистичка спаваоница, постсоцијалистички гето или најнеолибералнија општина у Србији? – ово су само нека од питања која се разматрају у књизи Ирене Шентевске.

Шентевска је докторирала на Групи за теорију уметности и медија Универзитета уметности у Београду. Стручне радове до сада је објављивала у дванаест европских земаља, САД и Индији, за водеће академске издаваче. Ауторка је књиге The Swinging 90s: Позориште и друштвена реалност Србије у 29 слика.

Од културних догађаја који су обележили недељу за нама издвојићемо филмски фестивал Слободна зона, фестивал Ансамбла за другу нову музику Шавови и шаре, као и ретроспективну изложбу графика Даниеле Фулгоси. За читање ћемо препоручити књигу Песма о три света Владимира Пиштала.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић

У првих пет - културни догађај недеље У првих пет - културни догађај недеље

Autor:
Сара Арсеновић

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара