Читај ми!

Климатске промене и опрашивачи

У данашњој емисији ћемо разговарати са др Владимиром Ђурђевићем, редовним професором Института за метеорологију Физичког факултета и др Јованом Билом Дубаић, доценткињом Биолошког факултета у Београду.

Током разговора ћемо се осврнути на неколико значајних тема које заокупљају пажњу истраживача, али и шире јавности. Сазнаћемо на који начин климатске промене утичу на популације инсеката опрашивача код нас, али и у различитим деловима света и на који начин се истражују ефекти климатских промена на популације ових значајних група инсеката. Осврнућемо се и на опрашиваче у урбаним срединама и разговараћемо о томе да ли су они још осетљивији на негативне ефекте климатских промена у односу на опрашиваче у очуваним природним екосистемима.

Јована Била Дубаић ће нас упознати са концептом хотела за пчеле, њиховим улогама у научним истраживањима и едукацији о разноврсности пчела.

Од проф. Ђурђевића ћемо сазнати и да ли је лето за нама било најтоплије у историји мерења и како долазимо до таквих података за ниво целе Планете. Разговараћемо и о климатским моделима, али и једном новом пројекту којим професор Ђурђевић руководи, а који финансира Фонд за науку Републике Србије у оквиру програма Призма.

 Аутор емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара