Читај ми!

Јасна Јовићевић

Саксофонисткиња и композиторка

Награда „Војин Малиша Драшкоци” World Music асоцијације Србије, повеља са статуетом, за 2023. годину, иде у руке уметнице Јасне Јовићевић. 
Рођена је 1976. године у Суботици. Дипломирала је џез саксофон на Музичкој академији „Франц Лист” у Будимпешти, магистрирала музичку композицију на Универзитету „Јорк” у Торонту. Tитулу доктора наука стекла је на Универзитету „Сингидунум” у Београду, са фокусом на феноменологију џеза и слободну импровизацију, истражујући праксу музике у односу на родне студије. Добила је стипендије за многе резиденцијалне и истраживачке програме остварене у Европи, Јужној и Северној Америци.
Наступала је широм Европе, САД и Канаде. Истовремено развија и соло каријеру и каријеру у неколико састава које предводи (Jasna Jovićević Quinary, ANJALI Trio, Jovićević/Miklós/Wójcinski Trio). Сарађивала је са бројним уметницима из области џеза и импровизоване музике. Осим саксофона, као главног инструмента, ова уметница свира и бас кларинет, флауту и спејсдрам.

Њено композиторско стваралаштво је материјализовано на албумима као што су: Informal Shapes, Flow Vertical, Звук птица, Invented Reality и др. Бави се и педагошким радом ‒ на универзитетском нивоу и кроз неформалне методе образовања. Ауторка је бројних научних радова, а ове године је објавила књигу, заправо докторску дисертацију „Добро јутро, џезерке” (Орион арт).

Награда „Војин Малиша Драшкоци” биће јој уручена 10. новембра, у Фабрици СКЦ-а у Новом Саду, на почетку друге вечери фестивала „Pocket Globe”. После доделе награде, уметница ће одржати концерт „Илузија слободе”, свој соло пројекат у ком ће јој се, као гост, придружити Бојан Бојић (електроника).

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара