Читај ми!

Небојша Адамовић

   Небојша Адамовић је сликар рођен у Ваљеву.

Завршио је Школу за дизајн, смер ликовни техничар, дипломирао је Примењено сликарство на Факултету примењених уметности у Београду, а мастер академске студије завршио на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку сликарство, где је тренутно студент докторских уметничких студија.

У току студија је реализовао 14 самосталних и учествовао на више групних изложби. Излагао је у неким од најзначајнијих изложбених простора у Републици Србији, попут Галерије УЛУС, галерије У10, Народног музеја Крагујевац, галерије Дома културе Студентски град, Студентског културног центра Крагујевац, галерије огранака Српске академије наука и уметности у Новом Саду Платонеум и других.

Године 2019. био је учесник у пројекту Интер/Акција, који је реализован у сарадњи студената Факултета ликовних уметности и студената Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду. На конкурсу за младе уметнике Амбасаде Швајцарске у Београду, од око 200 пријављених кандидата, Небојша Адамовић је одабран међу пет који су учествовали на изложби „Приватне вредности”, одржаној у резиденцији швајцарског амбасадора. На позив директора Фондације Конрад Аденауер Норберта Бекмана-Диркеса, 2018. године учествовао је у пројекту „На траговима социјализма у Србији” као једини уметник из Србије. Учесници пројекта су биле истакнуте личности из најразличитијих друштвених области из више градова Европе.

Због изузетног доприноса развоју манифестације „Дани културе студената ФИЛУМ-а” у својству сарадника на пројекту током 2016. и 2017. године, 2019. године учествовао је као један од руководилаца пројекта и координатор изложбе студената уметничких факултета и академија из Републике Србије, одржане у оквиру поменуте манифестације, у организацији Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, под покровитељством Града Крагујевца.

Добитник је откупне награде уметничке манифестације у области савременог српског сликарства „Ликовна јесен”, која се бијенално одржава у Сомбору, у галерији савремене уметности Градског музеја Сомбор и галерији КЦ „Лаза Костић”. Такође је добитник награде за цртеж „Миодраг Вујачић Мирски”, коју додељује Факултет примењених уметности Универзитета уметности у Београду.

Године 2021. осмислио је и руководио реализацијом пројекта Таленти за таленте – осликавање мурала на централном зиду Школе за музичке таленте у Ћуприји, док је 2022. осмислио и такође био руководилац пројекта Таленти за таленте ‒ осликавање мурала у свечаној сали Музичке школе „Даворин Јенко”, подржаних и суфинансираних од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. У јуну 2023. године реализовао је пројекат Закаснели одговор на писмо, такође суфинансиран од стране Министарства културе Републике Србије.

Тренутно је студент докторских уметничких студија на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду, као стипендиста Министарства просвете.

Ауторка и уредница серијала: Љубица Крминац

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара