Читај ми!

19. Слободна зона

Бранка Павловић и Немања Војиновић

 

Фестивал ангажованог филма, 19. Слободна зона, биће одржан од 31. октобра до 5. новембра 2023. у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Филмски фестивал Слободна зона отвара простор за дебате, промоцију, преиспитивање и разумевање људских права, друштвених појава и проблема у свету и региону.

Фестивал ће 31. октобра бити свечано отворен домаћом премијером филма „Зло не постоји” Рјусукеа Хамагучија у МТС дворани. Премијерно приказан на 80. Филмском фестивалу у Венецији, где је награђен Великом наградом жирија – Сребрним лавом, уз још четири независна признања, „Зло не постоји” прати оца и ћерку који скромно живе у сеоцету близу Токија, поштујући циклусе и законе природе.

На затварању, 5. новембра биће премијерно приказан краткометражни вестерн Педра Алмодовара „Чудна страна живота”, са Итаном Хоком и Педром Паскалом у главним улогама. У времену омеђеном са ова два филма на Слободној зони публика ће имати прилику да види мноштво филмова, међу којима су и нови филм Кристијана Пецолда „Црвено небо”, Стефана Командарева „Благине лекције”, али и филм „Џоан Баез: Ја сам бука”, о великој америчкој фолк кантауторки. Међу филмовима аутора из Србије и регије, на програму ће бити филмови Горана Девића, Сенада Шахмановића, Александра Рељића, Ивана Стојиљковића, као и филм „Флашароши” Немање Војиновића.

Овај филм, награђен Срцем Сарајева, говори о једној од највећих депонија у Европи, на периферији Београда, у Винчи, некада археолошком налазишту неолитске културе, а данас токсичном месту, подложном пожарима. Ово није само филм о месту, већ и људима који тамо раде, о заједници сакупљача пластичних флаша – флашарошима.

Гости данашње Филмораме биће селекторка Слободне Зоне Бранка Павловић и редитељ филма „Флашароши” Немања Војиновић.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић.

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара