Читај ми!

,,Модерни Београд 1918‒1941” и ,,Мождана имплозија акрилних прича”

Саговорници: Душан Бабац и Бојан Костандиновић

У току 66. Међународног београдског сајма књига, у данашњем Златном пресеку представљамо две нове, интересантне књиге.

На штанду издавачке куће Дата статус од 18 сати биће представљена монографија „Модерни Београд 1918–1941”, својеврсни омаж српској престоници у историјском периоду круцијалном за њен развој. Она осликава како се Београд кроз културне, социјалне и економске промене из провинцијалног града преображавао у модерну европску метрополу развијајући и јачајући свој модерни идентитет a пратећи европске токове.

Ова луксузно опремљена монографија, са више од осамсто ретких илустрација, читаоцима отвара врата једног ишчезлог и невероватно заводљивог света, те пружа детаљан увид у читав низ кључних тематских аспеката укључујући урбанизам и архитектуру; уметнички живот у свим његовим облицима; моду; јавни и приватни живот Београђана с неизоставним баловима, журевима, кафанама, клубовима и варијетеима; потом транспорт; туризам, који прати истовремени развој Београда као туристичке дестинације, као и нове навике Београђана – путовања и истраживања у границама нове Краљевине и изван њих; затим спортски живот с посебним освртом на Београдски гран при 1939, последњу трку таквог типа одржану у само предвечерје Другог светског рата, и то баш у Београду. На крају, у овој монографији, која обилује документарном грађом и аутентичним сведочанствима, место су нашли и модерни медији попут радија и телевизије, чији се почеци и развој управо везују за Београд међуратног периода.

Аутори монографије су Тијана Антонијевић, професор историје уметности на Академији уметности у Нишу, Бојана Поповић, музејски саветник Музеја примењених уметности и Душан Бабац, публициста, који је гост Златног пресека.

У другом делу емисије представљамо експерименталну књигу др Бојана Костандиновића ,,Мождана имплозија акрилних прича” (издавач Алма), која је својом јучерашњом промоцијом изазвала велико интересовање читалаца. Аутор је доктор економских наука из области стратегијског менаџмента, магистар техничких наука из области индустријског инжењерства и дипломирани инжењер машинства из области моторних возила. Такође, имао је и запажену интернационалну професионалну спортску каријеру. Своју прву књигу објавио је 2020. године под називом ,,Моја породица и остале зверке”, а сликарством се бави од 2019. године.

,,Спонтаним књижевним изразом исписује интимне приче које кореспондирају са циклусом изложених слика на платну чинећи са њима особену целину. Експериментална књига представља својствени водич кроз изложбену поставку”, пише Марија Ристић, историчар уметности у рецензији. Др Милутин Ђуричковић, члан Европске академије наука и уметности запажа: ,,Ово је, у неку руку, једна врста дневника или интимне исповести у којој писац кратко и ефектно износи своје успомене, запажања, емпиријске опсервације и још много тога из његовог живота и ближег окружења”.

Књига Бојана Костандиновића ,,Мождана имплозија акрилних прича” садржи 20 акрилних слика и 20 прича о њима. Приче о животу, живот у причама, уз изложбу слика биће одржана 6. новембра у Установи културе ,,Пароброд”.

Гост Златног пресека је Бојан Костандиновић.

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара