Читај ми!

Вештачка интелигенција и књижевно превођење

Овогодишњи 48. БЕПС (Међународни београдски преводилачки сусрети) одржани су под насловом „Вештачка интелигенција и књижевно превођење ‒ пречица или обилазница”.

Један од округлих столова био је посвећен реалним проблемима са којим се преводиоци сусрећу, а који су у центру пажње многобројних европских и светских организација, али и како се преводиоци као појединци са тим проблемом хватају у коштац.

Недавно је компанија Мета објавила модел вештачке интелигенције SeamlessM4T, који може превести и транскрибовати готово 100 језика, како у писаној тако и у говорној форми. У данашњој емисији разговарамо о томе да ли можемо да верујемо софтверима за превођење као што верујемо људима. Како Google translate утиче на ову професију, који су кључни изазови са којима се преводиоци широм света данас сусрећу? Каква је позиција мањих језика у овом контексту?

Са нама ће уживо бити чланице Удружења књижевних преводилаца Србије (УКПС) Весна Стаменковић, књижевни преводилац (шпански, енглески, португалски), представница нашег удружења у CEATL-у и главна организаторка БЕПС-а, и Мила Гавриловић, књижевни и стручни преводилац, полониста, обе добитнице Награде „Милош Н. Ђурић”.

 
Емисију уређује и води Тамара Вученовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара