Читај ми!

Чувар пламеног сна

Документарни програм

У емисији Говори да бих те видео говори Предраг Пеђа Тодоровић, дипломирани сликар, магистар на Одсеку за зидно сликарство - мозаик. Члан је УЛУС-а од 1993. године, и од тада има статус самосталног уметника. Члан је УЛУПУС-а од 2012, и овогодишњи је добитник награде за животно дело тог друштва. Члан је групе „Мисти" и један од оснивача недавно формираног Музеја штафелаја, који је постао центар окупљања уметника који теже истинском уметничком изразу и саприпадајућих љубитеља уметности. Сам простор Музеја штафелаја је јединствен јер се поред њега налазе и Музеј Дорћолског народног позоришта, Музеј Тебе (најмањи музеј на свету), Музеј кратких прича, Музеј бројева, Музеј нота и звука и Музеј љубави и срама, који обједињени чине Музеј свечовека.

Предраг Тодоровић се бави сликарством, мозаиком, акварелом, пастелом, керамиком и илустровањем књига за децу и одрасле.

Његова дела налазе се у музејима (Народни музеј - Београда, Народни музеј Зајечар, Народни музеј - Пожаревац, Музеј - Рашка, Музеј Карађорђевића - Топола, Збирка Павла Бељанског - Нови Сад, мозаичка композиција „Рајска лоза" - Библиотека града Београда, мозаичка композиција „Анђео доласка" - Народни музеј - Пожаревац), као и у приватним збиркама у земљи и иностранству.

За Предрага Тодоровића уметност је „умеће гледања сунчевим оком властитог неба". Његове теме су многобројне, оне су искре његовог унутарњег виђења.

Тежи вишедимензионалности, обједињавањем свих ликовних техника, при чему ствара свој властити хоризонт, одскочницу ка личном небу. „Сагледати, увидети свој властити свет, путем дијалога са прошлим, али и са савременим, кроз лични монолог. Бити једно са светом али пре свега са собом - кругогледати из тачке усредиштења", начин је живљења и деловања овог уметника.

Његова омиљена тема су градови, али као места која су у њему сачувала лица светова који су некада били и биће, које није време оковало, већ остају да трају.

Илустровање књига је његова непресушна стваралачка игра. Реч и слика који се у књизи угледају и препознају, постају храм. Реч је стварност, а илустрација је сан књиге.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару