Читај ми!

In Memoriam Даница Мастиловић

Данашњу емисију посвећујемо једном на најпознатијих драмских сопрана света, Даници Мастиловић, првакињи Франкфуртске опере која нас је напустила 15. јула 2023. у својој 90. години.

Након Музичке академије у Београду где је студирала у класи проф. Николе Цвејића, Даница Мастиловић била је оперетска певачица у тадашњој Београдској комедији. Но, свет је за њу сазнао тек након положене аудиције у Франкфуртској опери 1959. године, када ју је у ансамбл примио чувени диригент Ђерђ Шолти. Била је првакиња у овом театру пуних 40 година, а истовремено је редовно гостовала на Вагнеровом фестивалу у Бајројту, као и на свим познатим оперским сценама света – од Скале до Метрополитена. Посебан печат у оперској историји остварила је тумачењем Вагнеровог и Пучинијевог репертоара, док је Електра Рихарда Штрауса била несумњиво њена најважнија улога коју је извела на више од 200 представа широм највећих позорница света. Портрет прослављене уметнице употпуниће сећања њене колегинице Радмиле Бакочевић и музичке критичарке Гордане Крајачић, као и архивски снимци тумачења арија из Вагнерових, Штраусових и Пучинијевих опера.


Аутор и водитељ емисије је Исидора Бован.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара