„Од Kоњовића до Марине Абрамовић" и „Одломци"

Сава Степанов, Милош Томић и Марија Радош

Изложба „Сто година српске уметности / На путевима српске уметности 1923-2023 - Од Kоњовића до Марине Абрамовић", отворена је у новосадском Дистрикту у организацији Галерије Бел арт, и представља радове уступљене махом од приватних колекционара, а замишљена је као могући поглед на најзначајнија збивања и уметничке личности које су обележиле српску модерну уметности током протеклих сто година.

Изложба је презентована у пет сегмената који су одређени друштвеним амбијентом, али и ликовно-уметничким специфичностима, а представљена је у шест засебних простора у објекту Радионица у оквиру културне четврти Дистрикт.

У оквиру изложбе, приређен је и омаж Милану Kоњовићу, поводом 125 година од рођења и 30 година од смрти тог сликара, чије је стваралаштво у XX веку трајало читавих седам деценија.

Посетили смо Дистрикт и у Златном пресеку аутор концепта, Сава Степанов, историчар уметности и ликовни критичар говорио је о идеји ове изложбе а то је да се представе репрезентативна дела која су настајала у последњих сто година.

Други део емисије посвећујемо уметнику Милошу Томићу и изложби „Одломци" која је отворена у Павиљону на Цветном тргу у Београду. За себе каже да је „тврдоглави филмажија са неколико пратећих али упорних хобија: музика, ђубретарење, фото-колаж, пискарање"... Још од 1993. бави се кратким формама: документарним, играним, анимираним, експерименталним... Често у дневничкој форми, колажне структуре, комбинацијом теме са безброј импровизација.

„Одломци" које овом приликом излаже у стакленој кућици на Цветном тргу су комади пластичних лавора и посуда које је налазио на обалама река Дунава и Саве, по напуштеним фабрикама, дивљим депонијама, бувљацима кад се продавци покупе. То је отпад, ругло савремене цивилизације и опасност за средину и живот, али негативна конотација стаје у тренутку када Милош у свом пасионираном лову по муљу и прашини угледа обојени комад пластике. Милош не користи поље уметности да би послао поруку и мобилисао пажњу, он пропушта садржаје кроз дубље слојеве своје личности и тиме их мења.

Гости Златног пресека су Милош Томоћ и Марија Радош, кустоскиња изложбе.

Емисију припрема и води Тања Живковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара