Art+Science и грађанска научна истраживања

О програму Art+Science Центра за промоцију науке, као и о првом Јавном позиву за финансирање пројеката грађанских научних истраживања разговараћемо са др Бојаном Кенигом из ЦПН.

Центар за промоцију науке, осму годину заредом, организује манифестацију арт+сциенце. У склопу ове манифестације ће, у четвртак, 5. октобра 2023, у 19х бити отворена изложба „Могућности предела“ у галерији Подроом Културног центра Београда. Уз бројне пратеће садржаје и активности, до 11. новембра трајаће истраживање утицаја науке и технологије на друштво и животну средину, унутар динамичног међупростора науке, уметности и свеприсутних локалних и глобалних изазова са којима се суочавамо.

Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација ове године по први пут расписују Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања, који је отворен од 2. октобра до 1. новембра. Концепт, циљеви и услови за пријављивање на Јавни позив за грађанска научна истраживања до сада су представљени у четири универзитетска града у Србији – Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Београду.

Грађанска научна истраживања (Citizen Science) представљају научноистраживачки приступ којим се јавност непосредно укључује у процес научних истраживања. На овај начин, грађани који нису научни истраживачи активно доприносе научном процесу користећи своје знање, алате и ресурсе. Овакви пројекти покривају различите дисциплине и теме, укључујући у научна истраживања учеснике различитих нивоа стручности, чиме се промовише научна писменост, негује осећање заједништва и проширује обим истраживања изван традиционалних истраживачких институција.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара