Читај ми!

Kултурно наслеђе цркве у Чајничу

Гост Ризнице историчар и теолог др Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве

Варошица Чајниче налази се на крајњем истоку Републике Српске, на граници са Црном Гором. У горњем је Подрињу, на двадесетом километру пута Горажде-Пљевља, на надморској висини 816 метара. Лежи између планине Цицељ (1.433 м) и Чивчи Брда (1.326 м),на реци Јањини, десној притоци Дрине. Простор је Митрополије дабробосанске, чије је седиште у Срајеву и Сокоцу. На простору Чајнича Срби живе од раног средњег века.

У данашњој Ризници,Радио Београда 2, говоримо о месту простора Чајнича у српској црквеној историји и богатом културном и духовном наслеђу цркве у овој варошици која броји око 2.200 становника.

У цркви Успења Пресвете Богородице, чувају се вредни чајнички рукописи и штампане књиге, а међу њима, свакако,је најпознатије – Чајничко јеванђеље из 15. века.

У овом храму су вредне иконе и друге црквене старине, а најпознатија је чудотворна икона из 14. века - Пресвета Богордица чајничка, или,како је још називају - Чајничка Kрасница,пред којом су се вековима догађала чудесна исцељења.

Током емисије говорићемо о заштити покретног културног добра и која је мисија цркве у томе, а осврнућемо се и на многе мистификације у вези са босанском црквом.

Гост Ризнице, Радио Београда 2, историчар и теолог др Ррадован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара