Читај ми!

Преглед музичке недеље

За данашњу емисију Арс сонора Музичка редакција Радио-Београда 2 издвојила је концерт са затварања Мокрањчевих дана, почетак сезоне Београдске филхармоније, отварање Београдског фестивала ране музике, концерт квартета Мераки, као и гостовање Но Бордерс оркестра у Новом Саду. У рубрици Јубилеји и годишњице обележавамо 120 година од рођења чувеног пијанисте Владимира Хоровица. Уредница је Горица Пилиповић.

         Овогодишњи фестивал  Мокрањчеви дани у Неготину завршен је 15. септембра концертом Хора РТС-а под управом Бојана Суђића, са програмом Мокрањчевих композиција намењених ускршњој недељи. Истог дана Београдска филхармонија је почела сезону и то концертом у знак сећања на свог вољеног, прерано преминулог директора Ивана Тасовца. Уз учешће мецосопрана Викторије Маси, хорова Колибри и Колегијум музикум, а под управом шефа-диригента Габријела Фелца, изведено је капитално дело вокално-инструменталне литературе – Трећа симфонија Густава Малера. Исте вечери почео је и Београдски фестивал ране музике који је ове године обележио три деценије постојања Ансамбла Студија за рану музику, као и 25 година састава New Trinity Baroque, који су спиритус мовенс ФестивалаУ недељу, 17. септембра, у циклусу  Београдске променаде, концерт је одржао гудачки квартет Мераки са композицијама Јозефа Хајдна и Петра Чајковског, а истог дана у Новом Саду наступио је Но Бордерс оркестар са својим диригентом Премилом Петровићем и пограмом из опуса Ј.С.Баха, И.Жебељан, А.Перта, Ф.Шуберта, Е.Елгара, Г.Малера и Д.Б.Винцеа.

На данашњи дан пре 120 година у Кијеву рођен је легендарни пијаниста Владимир Хоровиц. Прве часове добио је од мајке, познате пијанисткиње, први јавни наступ имао је у родном граду 1919, граду у којем је и студирао, две године касније одржао је 15 концерата у Харкову за које је био плаћен у храни и одећи, а 1926. имао је први концерт у иностранству – у Берлину.  

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара