Читај ми!

Живот посвећен музичкој сцени

Ђакомо Пучини је један од највећих оперских композитора.

У емисији Кон анима, уз одабране фрагменте из његових опера, можете слушати разговор који су о њему водили диригент Антонио Папано и сарадник часописа Грамофон. Уредница и водитељка је Горица Пилиповић.

После првог извођења Боема у Лондону 1894, годину дана после италијанске премијере и Пучинијевог првог светског успеха, једино је Бернард Шо схватио да  је то далекосежни догађај: «Пучини ми много више изгледа као прави Вердијев наследник него што су то Маскањи или Леонкавало», написао је. И био је у праву. Прво и због тога што су поменута двојица оставила само по једно, додуше, ремек-дело. Па и сам Пучини би створио много више од девет целовечерњих опера и три једночинке да није имао сталних проблема са проналажењем либрета, односно да није био неодлучан у избору. А кад би већ једном изабрао тему онда би рад са либретистима често потрајао и годинама. Непосредно пред смрт у једном писму пријатељу открива: «Свемогући Бог ме је  додирнуо и рекао – пиши за позориште, запамти – само за позориште – и ја се целог живота покоравам тој врховној заповести.» Али је о самом себи рекао и да је велики ловац на птице, оперска либрета и лепе жене - ово последње ће му веома искомпликовати живот.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара