Читај ми!

Хилдегард фон Бинген

Монахиња из 12. века Хилдегард фон Бинген или Сибил од Рајне била је не само прва жена композитор у западном свету, него и једна од ретких жена њеног доба коју су веома уважавали учени савременици.

Водила је два манастира која је сама основала, путовала је широм Европе проповедајући и дописивала се са многим истакнутим личностима тог доба. Била је мистик, песник, композитор, космолог, проповедник, писала је текстове о медицини и природи. Хилдегард фон Бинген је посвећена данашња емисија у којој ћете слушати одломке њеног мистерија Ordo Virtutum, антифоне, секвенце и лауде Светој Урсули.

У рубрици „Антикоскоп” представљамо још једну монахињу и значајну жену-музичара али нашег доба ‒ сестру Мари Кејруз, која је и своју уметничку и мисију часне сестре посветила својеврсном помирењу Истока и Запада у њиховим духовним музичким традицијама – управо онако како те традиције живе на Блиском истоку, где се проналазе њихови најстарији слојеви.

Емисију уређује и води Бојана Жижић.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара