Читај ми!

Откриће тајне живота – 70 година од открића структуре ДНК

О открићу структуре ДНК које је пре 70 година променило наше схватање наслеђивања и утицало на развој научне мисли у готово свим областима истраживања разговараћемо са проф. др Гораном Брајушковићем, шефом Катедре за биохемију и молекуларну биологију Биолошког факултета у Београду.

Једне априлске вечери, пре нешто више од 70 година, Френсис Крик је узбуђено саопштио гостима паба „The Eagle” да су он и Џејмс Вотсон „открили тајну живота“. Овај паб постао је важан део традиције Универзитета у Кембриџу, а њихово откриц́е – откриће начина на који се наш генетички код преноси са родитеља на дете – довело је до напретка који је променио свет у многим областима.

Ове промене се не односе само на биолошка истраживања и наше разумевање и методе лечења наследних болести, већ сежу много даље од тога. Поред Вотсона и Крика, на овом открићу је радио велики тим истраживача, међу којима је посебно значајна улога Росалинд Френклин.

Са професором Брајушковићем разговараћемо о открићу секундарне структуре молекула ДНК, о пројекту секвенцирања хуманог генома који је завршен пре 30 година, као и начинима на које су ове две значајне прекретнице утицале на развој молекуларне биологије, као и на животе свих нас.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара