Читај ми!

Преглед музичке недеље

У данашњој емисији Арс сонора, коју уређује Горица Пилиповић, пратимо концерте Земунског камерног оркестра, и мецосопрана Љубице Вранеш, те отварање међународног музиколошког симпозијума под насловом  Музика и плес на осовини Исток-Запад: односи и мобилности, који се одржава у САНУ. У рубрици Јубилеји и годишњице обележавамо 370. рођендан немачког барокног мајстора Јохана Пахелбела. А прве минуте посвећујемо нашој оперској диви Милки Стојановић која је преминула 1. септембра у 86. години.

Милки Стојановић ћемо посветити и репризу емисије Кон анима 9. септембра када, уз њене одабране снимке, можете слушати и разговор који је с њом водила Исидора Бован.

Земунски камерни оркестар је под насловом Музика под звездама одржао концерт на Летњој позорници Гардоша, 1. септембра, са репертоаром дела популарне класичне и филмске музике. Наредног дана на летњој сцени Београдског драмског позоришта наступила је мецосопран Љубица Вранеш са оркестром Београдски солисти и сличним програмом стилски и жанровски разноврсне музике.

Међународни музиколошки симпозијум под насловом  Музика и плес на осовини Исток-Запад: односи и мобилности, одржава се у Музиколошком институту САНУ од 4-6. септембра. На научном скупу, који ће се реализовати на енглеском језику, учествоваће етномузиколози, етнокореолози, музиколози, историчари и антрополози из Србије, Турске (посебно у оквиру билатералне научне сарадње на пројекту TRackeRS), Аустрије, Немачке, Северне Македоније, Бугарске, Сједињених Америчких Држава, Аустралије, Француске и Уједињеног Краљевства.

Јохан Пахелбел је био немачки композитор, оргуљаш и педагог који је јужно-немачку оргуљску школу довео до врхунца. Компоновао је световна и духовна дела, а његов допринос развоју коралног прелудијума и фуге обезбедио му је место међу најзначајнијим композиторима барокног доба.  

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара