Читај ми!

Клавирски концерти Сергеја Рахмањинова

Четири концерта за клавир и оркестар Сергеја Рахмањинова су међу најпопуларнијим делима музичке литературе. Њима ће бити посвећен септембарски циклус емисија Како слушати музику који уређује и води Горица Пилиповић.

Сергеј Рахмањинов је сасвим сигурно био један од највећих композитора свог времена, маестрални диригент и легендарни пијаниста. Ове три димензије сумиране су у његовим клавирским концертима који су распоређени као стубови на његовом професионалном путу. Да ли треба да кажемо и да их је сам премијерно извео. Први је, као свој опус 1, компоновао на завршној години студија клавира на Московском конзерваторијуму, било је то 1891, а њему је било само 18 година. Други концерт је 1901. означио излазак из једне велике личне и стваралачке кризе Рахмањинова, Трећи је 1909. потврдио његову пуну зрелост, а Четврти је од 1926. па надаље сведочио о његовом животу велике интернационалне звезде.

 

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара