Читај ми!

Бактерије у служби пољопривреде и биотехнологије

Славиша Станковић и Ана Клобучар

О савременим микробиолошким истраживањима која своју примену могу наћи у пољопривреди и биотехнологији разговараћемо са проф. др Славишом Станковићем, шефом Катедре за микробиологију Биолошког факултета у Београду, а Ана Клобучар из Центра за промоцију науке представиће Научни камп који је у току и донеће нам детаље о обуци нове генерације научних демонстратора.

Бројне биљне болести узроковане микроорганизмима годишње доводе до штета које се мере милијардама долара на глобалном нивоу. Савременим геномским методама могуће је извршити прецизну карактеризацију узрочника болести, што доприноси развоју циљаних препарата за њихово третирање и значајно доприноси унапређењу пољопривредне производње. Истовремено, бројни микроорганизми могу наћи своју примену у биоконтроли различитих „штеточина” и узрочника болести, што доприноси смањењу употребе конвенционалних пестицида. Са проф. Славишом Станковићем разговараћемо о бројним истраживањима у овој области која се спроводе на Биолошком факултету, као и партнерским институцијама.

Од Ане Клобучар из Центра за промоцију науке сазнаћемо нешто висе о Научном кампу који се од 28. до 31. августа одржава у Новом Саду, а разговараћемо и о актуелној едукацији нове генерације научних демонстратора.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић

 

 

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара