Читај ми!

Катарина Ерић

Глумица и пијанисткиња

Катарина Ерић је глумица и пијанисткиња из Београда. Са музиком и глумом први пут се упознаје када, са три године, постаје члан, а ускоро и солиста хора „Колибри”. Са хором, у наредних осам година, снима две сезоне програма „Шоу Колибри” и шест ЛП плоча, глуми у серији „Седефна ружа" и музичкој драми „Собарева метла".

Клавир је почела да учи са пет година у МШ „Мокрањац" у Београду, а затим уписује Огледну основну школу „Владислав Рибникар" са посебним програмом раног учења француског језика. Завршила је и Нижу музичку школу виолончела. ФМУ је уписала са шеснаест година, у класи Арба Валдме, али је паралелно редовно похађала наставу у Трећој београдској гимназији где је матурирала 1995. Две године касније дипломирала је клавир на ФМУ, у класи Невене Поповић, са просеком оцена 9,75. Одмах затим уписује глуму на ФДУ у класи Владимира Јевтовића, где 2002. дипломира са оценом 10. На истом факултету је и докторирала 2016. године под менторством Драгана Петровића.

За Радио телевизију Србије осмислила је два ауторска циклуса, Век интерпретатора” (три епизоде) и „Иза наслова” (24 епизоде), у којима је учествовала и као наратор. У играној серији за децу „Тајне обичних ствари”, играла је главну улогу а у шоу-квиз програму који је настао из серије, наступала је као водитељ-глумац. Квиз „Тајне обичних ствари” емитовао се уживо на другом програму РТС (54 емисије). Од 2006. до 2016. са Дејаном Ђуровићем води популарну емисију „Недељом увече” на Другом програму РТС (више од шездесет емисија). Водила је и припремала емисије „Плави Акропољ”, „Хронике Бемуса”, радијску емисију „Класику, молим", док се као наратор представила и у серијалу „Споменички досије Београда”.

У позоришту Атеље 212 играла је Џил у драми „Џил и Џон" и Госпођу Хадсон у представи „Мала љубав за мене или шта плаши Винсента Прајса”, а у Театру Култ наступала је у главној улози (Соланж) у представи Дар". Током 2004. емитована је реклама за Факултет драмских уметности у Београду у којој је једини протагониста. Остварила је запажене улоге у ТВ драмама „Христос воскресе!” (2007) и „Брег чежње” (2004). Била је стипендиста француске владе на Фестивалу у Авињону 2001.

За културно уметнички програм РТС преводи и синхронизује такмичења, фестивале, документарне филмове. Као симултани преводилац и коментатор, учествовала је у директним ЕБУ евровизијским преносима, као што су „24 сата Моцарта” (2006) и Евровизијско такмичење младих музичара (2005), Новогодишњи концерт Бечког симфонијског оркестра (2007, 2008, 2009) и др.

Од 2007. године предаје Уметност говора на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, Одсек музика у медијима, где је 2016. године изабрана у звање ванредног професора, а од 2013. до данас је шеф Катедре за музику у медијима.Неколико година (2009-11. и 2016-18) бавила се педагошким радом и на Академији уметности у Београду, Одсек глума. Предавала је Сценски говор студентима прве, друге и треће године.

Учествовала је на бројним међународним симпозијумима и активно се бави промоцијом и организацијом фестивала, концерата, стручних скупова и других догађаја из области уметничке музике и високог образовања у области уметности.

Аутор емисије: Ана Ћирица

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара