Читај ми!

Преглед музичке недеље

 Музичке актуелности 

У данашњој емисији Арс сонора, коју уређује Горица Пилиповић, у центру пажње је Крагујевац са своја два атрактивна музичка фестивала – један је посвећен музици света, а други хорским ансамблима. Преостали део емисије испуниће рубрике Ин мемориам, те Јубилеји и годишњице. Наиме, сетићемо се италијанске оперске диве Ренате Ското која је преминула 16. августа, и обележити 130. рођендан француске композиторке Лили Буланже.

У Крагујевцу се од 20. до 24. августа одржава 15. Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала. У данашњој емисији чућемо како је протекло отварање. Два дана пред почетак фестивала такође су била посвећена људском гласу, али у другачијем музичком жанру. Наиме, крагујевачки фестивал фолклора ЕСТАМ понудио је под насловом „Гласови, гласови!” наступе извођача из Србије и Мађарске.

Рената Ското, која је преминула у 89. години, имала је нестандардну каријеру коју је посветила не само оперским улогама, већ и режији, као и педагогији. Током више од 40 година тумачила је исто толико улога, како у родној Италији, тако и на сцени Метрополитен опере у Њујорку. Остаће упамћена као Вердијева Виолета, Пучинијеве Мими и Мадам Батерфлај, те Доницетијева Лучија од Ламермура.

Лили Буланже је рођена 1893, а преминула већ 1918. Са старијом сестром Нађом, такође композиторком и чувеним педагогом, потицала је из истакнуте породице. За Лили је музика била њена друга природа. Током студија на Париском конзерваторијуму добила је престижну Римску награду као прва жена. Вест о овој необичној победи младе композиторке брзо се проширила културном Европом, да би у Америци била посебно поздрављена у раном феминистичком покрету. Само је 20-ак композиција које су остале у легату рано преминуле Лили Буланже.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара