Читај ми!

Павле Ненадовић, карловачки митрополит (1749-1768)

Гост Ризнице историчар проф. др Ненад Нинковић, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду

"Архиепископ Павле Ненадовић је био на челу Карловачке митрополије од 25. јула 1749. до 26. августа 1768. И за то време је обележио готово свако подручје развоја српског народа у Хабзбуршкој монархији. По свом значају је прелазио границе ове државе и, ако се посматра целокупан српски етнички простор, за њега се може рећи да је био у наведеном периоду најутицајнија особа. Ово нису порицали ни његови савременици, ни каснији историографи. Готово да нема негативних оцена које су о њему написане, што је последица недостатка докумената у којима би се он тако представио и изграђивања представе о Ненадовићу као неуморном борцу који штити све сегменте привилегијалних права Срба и православаца, реформатору и особи која је Митрополију уредила, дајући јој унутрашњу снагу за нове изазове. Иза ове представе остале су све људске мане којих ни један човек није ослобођен, па ни Павле Ненадовић... Ненадовић је уложио знатан напор да савлада све изазове свог времена, али није пропуштао прилику да одигра своју пастирску улогу,а то је онај део наслеђа који је оставио најдубљи траг у српском друштву. Његове поуке, које су читане у црквама, а инспирисане рационализмом и просветитељством, указивале су неписменим, неуким српским граничарима и провинцијалцима на тековине савремене цивилизације. Чак и када су од тога могли да разумеју само део, само детаљ, и то је значило напредак у односу на ранији период и друштво какво је до тада постојало. Ненадовићево наслеђе су и оне тешко уочљиве нити које су постојале између једне генерације која је обележила другу половину XVIII века и која је створила услове за даљи развој културе и цркве, очување идентитетских основа народа... Нестао је последњи траг средњовековља, а заживели су барок и просветитељство. Спона између ова два света био је архиепископ и митрополит Павле Ненадовић. Један од оних синова кроз које је народ умно прогледао". ("Митрополит Павле Ненадовић"; Ненад Нинковић)

Гост овонедељне Ризнице је проф. др Ненад Нинковић, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду, Одсек за историју,аутор обимне монографије "Митрополит Павле Ненадовић". Говоримо о животу, делу, заоставштини карловачког митрополита Павла Ненадовића (1749-1768), његовој борби против унијаћења и очувању православне вере Срба у Хабзбуршкој монархији, очувању Привилегија, напору да да се развије школство и образују верници.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару