уторак, 15. авг 2023, 13:00
Дејан Загорац
Гост Клуба 2 је Дејан Загорац који је заједно са Јеленом Ђорђевић написао књигу „Укуси Врања”.
Дело је значајно због промовисања нематеријалне културне баштине Србије, пре свега у домену гастрономије.
У циљу промовисања и упознавања домаће и светске јавности са гастрономском културом Србије, у Заводу за проучавање културног развитка установљена је едиција „Укуси”. До сада је штампано пет књига које су ову тематику подигле на највиши ниво узимајући за опис гастрономски моћне центре, а реч је о укусима Ђердапа, Старе планине, Златибора, Делиблатске пешчаре и најновије, посвећене Врању.
Одакле је, међутим, потекла идеја за покретање оваквих публикација и да ли је томе допринео сусрет истраживача у ЗАПРОКУЛ-у Дејана Загорца са Карлом Пертинијем оснивачем покрета „споре хране” из Италије, сазнаћемо током разговора.
Аутор и уредник је Мелиха Правдић.
Коментари