Читај ми!

Ксенија Комљеновић

Уметница на маримби

Ксенија Комљеновић, једна од победница Интернационалног такмичења перкусиониста у Луксембургу, је перкусионисткиња, академик и композиторка. Током своје каријере, наступала је, предавала и студирала у Европи, Сједињеним Америчким Државама и Азији. Студирала је на Фрост школи музике (Универзитет у Мајамију), Државној школи у Илиноису и Факултету музичке уметности у Београду.

Ксенија је прва жена из Србије са докторатом из удараљки. Она држи позицију доцента на Тексас А&М Универзитету у Корпус Кристију.

Посвећеност удараљкама је обликована њеном преданошћу савременој и камерној музици, као и међународним сарадњама. Њени ансамбли (Весна Дуо, ПНЕУМА, Balkan Percussion Duo) уједињују неке од најбољих младих извођача широм света. Широко хваљени дебитантски албум Vesna Duo Presents: The Rite of Spring представља Ксенијин иновативни аранжман "Посвећења пролећа" Игора Стравинског за маримбу и клавир, који је и у трци за Греми номинацију.

Године 2019, када је имала први наступ у Хонгконгу, Ксенија је изабрана да буде једна од вођа ансамбла World Percussion Group са којим је ишла на турнеју по Енглеској, Шпанији и Португалу. Прошле године је наступала на XXI Интернационалној недељи конзерваторијума (Русија) и 31. интернационалном фестивалу младих лауреата музичких такмичења (Пољска).

Чланица је одбора Tierras такмичења удараљки и SoundWaves фестивала савремене музике у Тексасу. Њена иницијатива резултирала је пионирским пројектима културолошке размене између перкусиониста САД-а и Србије, укључујући прву радионицу савремених удараљки у Србији. Ксенија је продуценткиња/водитељка At Percussion подкаста.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије