Читај ми!

30 година Академије Српске православне цркве за уметност и консервацију (1993-2023)

Гошће емисије Храм - афирмисане уметнице, доценти на Академији СПЦ у Београду: Јелена Хинић, сликар-иконописац и Бисенија Терешченко, ликовни уметник-мозаичар

Академија Српске православне цркве за уметност и консервацију у Београду ради од 1993.године. Рад Академије иницирао је Епископ будимски Данило (Kрстић) и био њен први декан. После 30 година рада садашњи званични назив ове Академије је - Висока школа Српске православне цркве за уметност и консервацију Београд, и студије трају четири године, са могућношћу да се заврше и мастер студије, а годишње се прима, на два смера 16 полазника. „Kако је и сама црквена уметност живи организам у сталној метаморфози, тако су и студијски програми перманентно обогаћивани све савременијим садржајима. За све већи број заинтересованих за студије ове академије отварани су нови студијски модели. За њихову реализацију ангажовани су и компетентни наставници. Настава је обогаћена богословским предметима, а студенти током студија усвајају широк спектар знања... Данас су бивши студенти Академије СПЦ за уметност и консервацију успешни ликовни уметници који делују на свих пет континената, али и инвентивни предавачи на различитим степенима образовања - од основне школе до докторских студија уметности - те руководиоци или конструктивни чланови тимова у институцијама културе" (из монографије о Академији СПЦ за уметност и консервацију). Поводом значајног јубилеја, 30 година од рада Високе школе Српске православне цркве за уметност и консервацију Београд (Академија СПЦ) у галерији РТС, Таковска 10, до 31. августа 2023. отворена је изложба „Светост уметности", на којој могу да се погледају изванредни радови, од иконописа, фрескописа, вајарства, калиграфије, мозаика, илуминације, дрвореза и разних комбинованих техника... Ово су дела професора Академије СПЦ бивших и садашњих, афирмисаних уметника, бивших ђака, као и садашњих даровитих студената, а сви заједно, својим радовима, дају дубоки смисао досадашњем и будућем постојању.

У овонедељном Храму, Радио Београда 2, поводом 30 година рада Академије Српске православне цркве за уметност и консервацију (Висока школа Српске православне цркве за уметност и консервацију Београд) гошће су афирмисане уметнице, доценти на Академији СПЦ у Београду: Јелена Хинић, сликар-иконописац и Бисенија Терешченко, ликовни уметник-мозаичар.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи