Читај ми!

Да ли је култура на локалу култура на маргини?

Хусеин Мемић, Предраг Цветичанин, Вирџинија Ђековић Микетић, Жаклина Николић и Бранко Ћаловић

Србију карактеришу велике диспропорције у културном развоју између Београда и унутрашњости, али питање је колико постоји спремност да се култура децентрализује. Одређени делови Србије су без позоришта, галерија, музеја, биоскопа или вредних културних манифестација. Централистичка културна политика утиче на то да грађани наше земље не могу равноправно да конзумирају уметност и културу, независно од њиховог места боравка или других разлика.

Kолико је Србија централизована? Шта утиче на подизање квалитета културног живота јединице локалне самоуправе? На чему је фокус Министарства културе, колико брине о ствараоцима и корисницима културе? Kаква је расподела средстава на јавним конкурсима Министарства у односу на Београд и друге градове? Kоји би био добар модел децентрализације културе и њеног система у Србији?

У Споровима у култури говоре: Хусеин Мемић, министар туризма и омладине, социолог Предраг Цветичанин, ванредни професор на Факултету уметности Универзитета у Нишу и руководилац независног истраживачког института Центар за емпиријске студије културе југоисточне Европе, Вирџинија Ђековић Микетић из Асоцијације Независна културна сцена Србије, Жаклина Николић, директорка Библиотеке „Центар за културу" Kладово и Бранко Ћаловић директор Уметничке галерије „Надежда Петровић" у Чачку.

Емисију припрема и води Тања Живковић

 

 

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!