Читај ми!

Др Никола Радосављевић

Никола Радосављевић је графичар, рођен у Ужицу.

Основне и мастер студије завршио је на Факултету примењених уметности у Београду, атеље Графика и књига, где је и докторирао у области новомедијских графичких пракси. Друге мастер студије завршио на Факултету ликовних уметности у Београду, на Катедри за графику, 2022. године.

У сарадњи са кустосима Графичке збирке Народне библиотеке Србије, формирао је прву јавну библиотеку Књиге уметника под кровном институцијом културе у Европи.

У свом раду истражује доминантне социолошке и политичке обрасце који конструишу менталне и физичке карактеристике савременог друштва. Бави се питањима бројности колектива, преживљавањем и отпором, као и начинима на које индивидуално спроводимо своје борбе за опстанак и слободу.

Добитник је више од двадесет награда и признања из области цртежа и графике. Посебно су значајне:

Награда Факултета примењених уметности за најбољи графички лист на мастер студијама из Фонда „Михајло С. Петров”, МПУ Београд; Награда за допринос техници суве игле и графички лист, 6. међународни бијенале „Ex Libris”, Историјски архив, Панчево; Плакета за допринос, Светско бијенале цртежа, Остен, Македонија; Награда Светског тријенала графике малог формата за технолошки допринос и ликовни домен, Урал, Русија; откупна награда Министарства културе и информисања Републике Србије, Галерија Графичког колектива, Изложба мале графике; Прва награда Међународног бијенала графике у Скопљу, Галерија ДЛУМ-а, Македонија; финалиста бијеналне награде за савремена графичка достигнућа „Дијего Донати”, Фондација „Ада Донати”, Италија; Велики печат Галерије Графичког колектива и Златна игла УЛУС-а; финалиста награде ,,Linocut today”, Награда града Битигхајм-Бисингена за графичке уметности, Градска галерија, Немачка.

Учествовао је на преко 150 колективних изложби у земљи и иностранству (Холандија, Немачка, Аргентина, Кина, Швајцарска, Русија, Непал, Македонија, Мађарска, САД, Индија, Грчка, Колумбија, Бугарска и др.). До сада је организовао 35 самосталних изложби по конкурсу и по позиву (Београд, Нови Сад, Панчево, Сомбор, Котор, Суботица, Кикинда и др.). Радове је приказао на више значајних националних и међународних изложби: 59. Октобарски салон, КЦБ, Марамбоов легат, Изложба ,,Рез ‒ линија ‒ отисак”, МСУ Београд; Међународно тријенале графике у Кракову, Пољска; Бијенале „Кочи” у Индији; Међународно тријенале графике у Швајцарској; Бијенале акварела у Зрењанину; Изложба ,,Ово (ни)је Ужичка Република, Галерија „Podrооm”, КЦБ, и многим другим.

Радови му се налазе у колекцијама Тријенала графичке уметности у Кракову, Пољска, Бијенала графике у Варни, Бугарска, у Збирци посебних фондова Народне библиотеке Србије, у колекцији Савремене галерије у Суботици, Интернационалног графичког центра у Јеревану, Јерменија, и других.

Бави се графиком, цртежом и Књигом уметника.

Ауторка и уредница серијала: Љубица Крминац

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару