Читај ми!

Разговор са Николом Ћирићем

Никола Ћирић је рођен 1992. у Нишу где је завршио нижу и средњу музичку школу.

Основне и мастер студије завршио је на Академији уметности у Новом Саду у класи Ненада Васића, а постдипломске studije на универзитету Mozarteum, у класи једног од најпознатијих светских хорниста, Радована Влатковића. У Сантандеру (Шпанија) похађао је једномесечну летњу школу у организацији Escuela de musica „Reina Sofia” у Мадриду.

Усавршавао се код изузетних педагога, међу којима су Luca Benucci, Andre Cazalet, Боштјан Липовшек, Michael Höltzel. Ћирић је амбасадор револуционарног глобалног образовног програма Ел Система у Србији. Стални је хонорарни сарадник оркестра Опере Српског народног позоришта у Новом Саду. Налази се на позицији соло хорнисте оркестра Београдске филхармоније. Интернационална каријера овог младог уметника, до сада обухвата наступе у више од 20 земаља Европе, Јужне Америке и Азије и снимке за ОРФ, РТС, РТВ, као и бројне звучне записе филмске и балетске музике. Наступао је као солиста са Националним симфонијским оркестром Парагваја, Симфонијским оркестром Харбина, Кина, оркестром Musica Sacra Buenos Aires, Argentina, Београдском филхармонијом, Војвођанским Симфонијским оркестром, Камерним оркестром фестивала Бунт (Србија), Нишким симфонијским оркестром. Сарађивао са Фестивалским омладинским оркестром у Бајројту (Немачка), универзитетским оркестром Mozarteum (Аустрија), Националним омладинским оркестром Румуније, оркестром фестивала Encuentro (Шпанија) и многим другим оркестрима у Србији и иностранству. Као оркестарски музичар наступао је са еминентним уметницима међу којима су Зубин Мехта, Krzysztof Penderecki, Cristian Mandeal, Emmanuel Pahud, Stefan Dohr, Steven Iserlis, Martin Fröst, Heinrich Schif док је као камерни музичар сарађивао са врсним уметницима као сто су Радован Влатковић, Matthias Racz, Pascal Moragues, Hansjörg Schellenberger. У децембру 2017. је наступио као солиста са Радованом Влатковићем и Београдском филхармонијом изводећи Розетијев концерт за две хорне.

Био је и предавач на фестивалу Verbier у Швајцарској са само 24 године, на Музичком кампу Система Европа у Енглеској као и на првој оркестарској академији Београдске филхармоније. Одржао је мајсторске радионице у Парагвају, Кини, Румунији, Бугарској, Енглеској, Швајцарској, као и неколико успешних курсева у Новом Саду и Нишу, у оквиру којих је, поред рада са хорнистима, говорио и на тему извођаштва и стреса на сцени.

Добитник је награде Универзитета у Новом Саду за изузетне резултате у уметности 2015. као и бројних награда на републичким и међународним такмичењима.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару