Читај ми!

Веза импресионистичке музике и симболистичке поезије 

Последња емисија јунског циклуса Како слушати музику, посвећеног импресионизму, а најпре стваралаштву Клода Дебисија, доноси причу о вези његове музике и симболистичке поезије. Ауторка циклуса Тиса Јукић разговара о томе са музиколошкињом Иваном Петковић-Лозо.

Већ на почетку овог циклуса поменули смо значај симболистичке поезије у обликовању Дебисијевог уметничког креда. На Дебисијеве поетске претензије указује нам једна композиторова изјава са самог почетка његове стваралачке каријере 1886. године: "Када је реч о музици коју бих желео да стварам, волео бих да она буде довољно флексибилна и адекватно акцентована како би била у сагласју са лирским импулсима духа и каприциозношћу снова." Али, шта је тачно представљао симболистички покрет? О основним назорима симболизма говорила нам је др Ивана Петковић Лозо, гошћа овомесечног циклуса, која је о кореспонденцијама поезије и Дебисијевог стваралаштва детаљно писала у својој докторској дисертацији „Музички универзум Клода Дебисија; У трагању за непосредношћу сагласја уха и ока".

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије