Читај ми!

Чија је Француска 7

Зашто је зграда у Француској 7 доведена на ивицу пропадања, питање је које не постављају само њени корисници већ и свеколика културна јавност и због чињенице да је реч о култном месту писане речи, једном од симбола Београда.

Због девастираног стања куће у којој су смештени Удружење књижевника Србије, Српско књижевно друштво и Удружење књижевних преводилаца Србије, сва три удружења упутила су заједнички допис градоначелнику Београда Александру Шапићу с молбом да се зграда санира, преноси штампа. Из Секретаријата за културу града добили су одговор како „ нема правног основа да се улаже у наведени објекат јер није у јавној својини града Београда, односно да је овај споменик културе у власништву Републике Србије”. Чија је „Француска 7” питање је које постављамо. Града? Републике? Али познато је да постоји пројекат Завода за заштиту споменика града Београда којим је предвиђена санација крова и фасаде за објекат у Француској 7.

О томе ауторка и уредница Мелиха Правдић разговара са председником Удружења књижевника Србије Милошем Јанковићем, председником Управног одбора Српског књижевног друштва Ненадом Милошевићем и председником Удружења књижевних преводилаца Србије Душком Паунковићем.

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!