Читај ми!

Стваралаштво Густава Малера

Тема разговора који су за часопис „Грамофон” водили реномирани амерички диригент Мајкл Тилсон Томас и енглески музички критичар, водитељ Би-Би-Си радија и публициста Едвард Секерсон, јесте опус великог аустријског композитора Густава Малера.

Њихов разговор преносимо у данашњој емисији Време музике коју уређује Горица Пилиповић

Густав Малер заузима кључно место у историји музике. Он је спојио XIX и XX век преневши фантастичну традицију аустро-немачке музике у ново доба. Смело је и сам закорачио даље, али је исто тако био свестан одакле долази.

„Слажем се да је врло добро знао одакле долази”, каже Мајкл Тилсон Томас, „али исто тако мислим да није хтео да призна да га његово порекло просто прогања, порекло из тог малог места са границе царства, практично са границе цивилизације, сви ти звуци и утисци из његовог детињства. Он је био изузетно образован, стекао је заиста невероватну музичку ерудицију и мислим да је уживао у томе да на неки начин плаши људе својим познавањем традиције и прецизном употребом њених елемената. Исто тако је у својој музици пронашао начине да стално руши правила, да сугерише читаву једну богату културу свирања и стварања музике која није култивисана нити образована, и према којој је имао велику наклоност.”

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво