Читај ми!

Крај Династије Обреновић - 120 година од Мајског преврата

Гости: историчар Небојша Јовановић и писац Ненад Новак Стефановић.   

Мајски преврат један је од најзначајнијих догађаја у нашој националној историји, са далекосежним утицајем на даље српске историјске токове. У историографији је забележен као државни удар односно војни пуч у којем су убијени краљ Александар Обреновић и његова супруга, краљица Драга, чиме је прекинута владарска лоза Обреновића која је Србијом владала од средине 19. века.

Осим што је дошло до промене на владарском трону, те је на чело Србије ступила династија Карађорђевића, Мајски преврат се одразио и на однос Србије и европских сила јер се династија Обреновића у политичком смислу ослањала на Аустроугарску, а Карађорђевићи су имали развијене односе са Француском. Краљеубиство је изазвало згражавање и осуду већине европских сила које су сместа прекинуле дипломатске односе са Србијом. Самом чину посвећена је велика пажња у иностраној штампи.

Како данас гледамо на Мајски преврат 120 година касније? Да ли смо сагледали последице овог чина и да ли је Србија подељена између две династије успела да се помири и опрости једна другој? О томе у данашњој емисији Речено и прећутано говоре историчар Небојша Јовановић и писац Ненад Новак Стефановић.

Емисију уређује и води Марко Ђурић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво