Читај ми!

Луиса Валенсуела, Чарлс Симић, Фредерик Бегбеде

Светска књижевност

У Београду борави велика аргентинска књижевница Луиса Валенсуела (1938), ауторка бројних романа, књига прича и есеја. Рођена је у уметничкој породици, од малена је била окружена великанима аргентинске књижевности. У њеној кући окупљали су се Хорхе Луис Борхес и Ернесто Сабато између осталих.

Од великана латиноамеричке књижевности стилски јој је врло близак Хулио Кортасар. На српски језик преведено је више књига ове ауторке. Луиса Валенсуела гост је емисије Читач.

Ових дана објављене су „Изабране песме: 1962‒2022” великог светског песника српског порекла Чарлса Симића (1938‒2023).

Овом репрезентативном избору Симићеве поезије објављеном у САД 2013. године додат је избор из три Симићеве књиге песама објављене у протеклих десет година. Према идеји самог Чарлса Симића, у припреми ове књиге коришћени су и стари и нови преводи. О књизи разговарамо са уредником издања Гојком Божовићем.

Представљамо најновији роман француског књижевника Фредерика Бегбедеа (1965) „Брана на Атлантику”.

Фредерик Бегбеде један је од најзначајнијих, најпровокативнијих и најпопуларнијих савремених француских писаца. Доста је превођен на српски језик, између осталих то су књиге: „696 динара, „У помоћ, молим за опроштај”, „Француски роман”, „Љубав траје три године” и друге. Саговорник нам је преводилац романа „Брана на Атлантику” Новак Голубовић.

Аутор емисије је Драгана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво