Читај ми!

Напредак, лепота и човечност

Гошћа емисије: Дивна Вуксановић

У Београду се 25-27. маја одржао годишњи скуп Естетичког друштва Србије на тему „Естетика и прогрес“. Учесници скупа бавили су се питањима да ли лепота и уметност иду у корак са  напретком, на који начин нове технологије утичу на уметничке праксе, и у којој мери уопште можемо говорити о било каквом напредовању друштва, уколико у њему стагнирају, или чак регресирају уметност, духовност, и човечност.

У преплитању ових појмова, природно се поставља питање да ли је технолошки напредак кроз, између осталог, индустријализацију уметности и наметање глобалних критеријума лепоте суштински изменио сам појам људског, односно да ли је технологија довела до својеврсног „краја историје уметности“, који се очитује у деградацији естетских критеријума, обесмишљавању критерија стваралаштва, и чак уплива технологије у уметничке праксе које су раније сматране неприкосновеним уточиштем човечности.

Колико је у нашем технолошком времену остало места за класичну лепоту, да ли се након глобалних друштвених потреса и уметност обнавља као и природа, и какву улогу естетика игра у очувању појма хуманости, разговараћемо са филозофом, књижевницом, и професорком Факултета драмских уметности Дивном Вуксановић.

Аутор емисије: Никола Танасић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво