Читај ми!

Феномен Хенри Kисинџер - суперстар у стотој

Драган Бисенић и Невен Цветићанин

Хенри Kисинџер упркос свој тежини политичког, дипломатског, академског и личног искуства готово да се третира као селебрити глобалне политике и међународних односа. Човек чије само име привлачи и интригира колико и његових седамдесет година бављења међународном политиком ове недеље пуни сто година. То ће 27. маја бити једна од глобалних вести дана.

У међународним питањима, проблемима и решењима од половине прошлог века до данас био је инспиратор, креатор, извођач или егзекутор многих политика. Руководио се интересима владе Сједињених држава а држао начела реалполитике која се прилагођава условима, не подлеже идеалима нити моралним ограничењима. Kао Државни секретар, саветник за националну безбедност или посебан саветник, Kисинџер је директно или индиректно "вукао" потезе бар десетак америчких председника.

Луцидан колико и контроверзан, прагматичан колико и склон ризику, Kисинџер, дух разума великих сила у хладноратовској ери, креатор совјетско америчког детанта и америчко кинеског приближавања оставио је и многе сумњиве трагове. Посебно у Индокини, на Пацифику, у Латинској Америци.. Добио је Нобелову награду за мир и истовремено сумњичен за ратне злочине. Испратио је крај хладног рата, сведок је из првог реда рађања униполарног света а сада тумач порођајних мука долазеће мултиполарне ере. Његов утицај данас је другачији али његов поглед у будућност света је зачуђујуће бистар а речи се и даље прате широм отворених очију.

У чему је тајна Kисинџерове свежине и трајања, његових погледа на свет, моћ дипломатије и међународне процесе за Речено и прећутано говоре бивши дипломата и спољнополитички новинар Драган Бисенић и Невен Цветићанин, Председник форума за стратешке студије.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво